Multifunktionella möjligheter för matlandskap

University essay from SLU/Dept. of Landscape Architecture, Planning and Management (from 130101)

Abstract: Den globala livsmedelsproduktionen har stora negativa effekter för världens klimat och biologiska mångfald. En omställning av vår matproduktion är grundläggande för att förhindra fortsatt global miljöförstöring. I denna uppsats undersöks möjligheter till att i en högre grad integrera matproduktion i dagens landskapsplanering. Detta görs genom en litteraturstudie tillsammans med intervjuer av yrkesverksamma inom tre alternativa livsmedelsproduktionsprojekt. Resultatet visar på potentialen av multifunktionell markanvändning i och utanför städer med fokus på matproduktion. Multifunktionella matlandskap som en modell kan ge goda sekundära effekter, där sociala, ekologiska och ekonomiska processer främjas. Genom att verka för en decentraliserad produktion och distribution av mat, framträder fördelar som ökad makt och kontroll, samt stärkta relationer mellan konsumenter och matproducenter. Vidare framkommer behovet av en bredare förståelse av den globala marknadens påverkan och de bakomliggande processer som formar konsumtionsmönster, produktionsmetoder och styrande strategier. Den bristfälliga lagstiftning som idag finns tillgänglig för att bevara värdefull odlingsmark riskerar att äventyra framtidens tillgång till mat. För att åtgärda detta efterfrågas ett globalt perspektiv och lokala strategier. Det urbana tolkningsföreträde som råder inom samhällsplanering och nationella policys uppmärksammas i studien. Plattformar som möjliggör delaktighet, samarbeten och diskussioner mellan olika aktörer och sektorer med fokus på framtidens matförsörjning och hållbar stadsutveckling kan vara ett sätt att utveckla nya lösningar. Detta kan också bidra till en högre livsmedelskvalité och förbättrade demokratiska processer.

  AT THIS PAGE YOU CAN DOWNLOAD THE WHOLE ESSAY. (follow the link to the next page)