Faktorer av betydelse för högt respektive lågt upptag av immunoglobuliner från råmjölk hos kalvar

University essay from SLU/Dept. of Clinical Sciences

Author: David Nilsson; [2015]

Keywords: råmjölk; antikroppar; FPT; colostrum; antibodies;

Abstract: Kalvar föds i det närmaste utan antikroppar då dessa inte kan passera placentan från ko till kalv. Således är kalvar helt beroende av att ta upp antikroppar från råmjölken för att kunna stå emot smittämnen så de kan hålla sig friska och överleva. I detta examensarbete har olika faktorer som kan påverka antikroppsöverföringen studerats. I en kommersiell mjölkbesättning samlades uppgifter in om 35 kor som kalvade under två månader. Prov togs från första mjölkningens råmjölk för undersökning av råmjölkens hygieniska kvalitet samt Brix-värde, vilket är en indirekt mätning av råmjölkens innehåll av IgG. Under kalvarnas första levnadsdygn noterades uppgifter om utfodrad råmjölksvolym, ålder vid utfodring, hur bra kalvarna drack mjölken, kalvarnas födelsevikt samt bedömning av vitalitet. Blodprov togs från kalvarna vid två till sju dagars ålder för analys av serumtotalprotein (STP). Av 34 kalvar uppvisade åtta FPT (failure of passive transfer, STP under 55 g/l) och tolv kalvar hade STP överstigande 65 g/l. Två kalvar utvecklade navelinfektion och antibiotikabehandlades mot detta, båda hade FPT. Åtta kor hade råmjölk med ett Brix-värde under 22 %, vilket anses vara gränsen för god råmjölkskvalitet. Trots att antalet observerade kalvar var litet sågs att de sju kalvar, som fått råmjölk med högst Brix-värde hade signifikant högre STP än de sju kalvar som fått råmjölk med lägst Brix-värde. Ingen signifikant skillnad i STP kunde ses hos kalvarna beroende på utfodrad råmjölksvolym, vare sig vid första målet eller totalt under hela första dygnet eller beroende på ålder vid första målet råmjölk. Inte heller sågs skillnad i STP hos kalvarna beroende på födelsevikt eller vitalitet. Den hygieniska kvaliteten på råmjölken var i samtliga råmjölksprover mycket god så det bör inte kunna ha påverkat antikroppsupptaget hos kalvarna. Den faktor som i denna studie har setts vara av stor betydelse för en god antikroppsöverföring via råmjölken är råmjölkens innehåll av IgG. Råmjölkens IgG-koncentration varierade mycket mellan korna i denna studie liksom i flertal tidigare studier. Fortsatt forskning med fokus på förbättrad råmjölkskvalitet skulle kunna leda till minskad andel kalvar med bristfällig immunisering.

  AT THIS PAGE YOU CAN DOWNLOAD THE WHOLE ESSAY. (follow the link to the next page)