Äta som en häst, en osmaklig kostnad i vår samtid : en fallstudie om hur ridskolor hanterar kostnadsökningar

University essay from SLU/Dept. of Economics

Abstract: Det är ett ansträngt ekonomiskt läge i Sverige, både för hushåll och näringsverksamheter som drabbats av höjda kostnader till följd av inflation, energikris och kriget i Europa. Lantbrukarna är några av dem som drabbats hårt då priset på insatsvaror inom jordbruket ökat kraftigt (Jordbruksverket 2022). Följaktligen har Sveriges ridskolor som är beroende av varor från lantbrukarna i sin tur drabbas hårt när priset på foder och strömaterial stigit till följd av det höjda priset på insatsvaror. Ridskolorna uppges vilja hålla nere ridavgifterna nu när köpkraften hos hushållen minskat, för att ge så många som möjligt chansen att rida, men måste samtidigt klara av att bedriva en hållbar verksamhet (SVT 2023a). Således är syftet med uppsatsen att diskutera samt analysera hur ridskolor strategiskt kan bemöta utmaningar och möjligheter vid ökade kostnader. För att besvara studiens syfte har vi i denna undersökning använt oss av beslutsteori och strategic cost management (SCM), då ekonomiska företagsbeslut ofta är förknippade med effektiv hantering och kontroll av kostnader. I uppsatsen har en kvalitativ forskningsmetod använts där semistrukturerade intervjuer genomförts med tre ridskoleverksamheter för att öka förståelsen för vilket sätt ridskoleverksamheterna drabbats av kostnadsökningarna samt vilka strategier de använder sig av. Efter att ha analyserat respondenternas svar genom en tematisk analysmetod vittnar alla tre verksamheterna om tuffa tider med stora kostnadsökningar där det finns både likheter och skillnader i hur de väljer att hantera de ökade kostnaderna. Gemensamt för verksamheterna är att kunder, medlemmar och långsiktiga relationer utgör viktiga komponenter för att klara svåra ekonomiska tider och att det emotionella värdet till verksamheten är större än kostnadsmarginalerna.

  AT THIS PAGE YOU CAN DOWNLOAD THE WHOLE ESSAY. (follow the link to the next page)