Den naturliga variationen av fettkomponenter i Lepidium campestre

University essay from SLU/Department of Molecular Sciences

Abstract: Fältkrassing, Lepidium campestre är en ny potentiell oljegröda som har valts ut för dess goda växttyp, användbara oljekvalitéer och för egenskapen att den tål att övervintra. Fältkrassing tillhör familjen Brassicaceae, samma familj som de välkända oljegrödorna raps och rybs. Ett mål är att utveckla en tvåårig gröda som kan minska näringsläckage genom att hålla marken täckt under vinterhalvåret och ge en vegetabilisk olja likt rapsoljans egenskaper. Ett annat mål är att kunna odla fältkrassing högre upp i landet då den är tåligare för kallare klimat. Syftet med denna uppsats var att finna den naturliga variationen av olika fettkomponenter i frön från fältkrassing. Oljemängd, fettsyror, tokoferoler och fytosteroler var de komponenter som analyserades. Oljemängden varierade mellan 15-22 % av fröet jämfört med canola (en rapssort) som har en oljemängd på 38-44 %. Fettsyrasammansättningen visade att linolensyra och erukasyra är de mest dominerande fettsyrorna i fältkrassingfrön. I canola frön är det oljesyra och linolsyra som är de dominerande fettsyrorna. Den enda tokoferol som återfanns var γ-tokoferol, vars variation var mellan 1,27 - 2,52 mg/g olja. Det är en stor skillnad om man jämför med canola som har en variation på 0,40 - 0,51 mg/g olja. Fytosterolsammansättningen liknar däremot canola oljans, med β- sitosterol och campesterol som de mest dominerande sterolerna följt av brassicasterol. Signifikanta skillnader mellan fettkomponenterna studerades med avseende på fröernas ursprungsland, förädlingsgrad och odlingsförhållanden.

  AT THIS PAGE YOU CAN DOWNLOAD THE WHOLE ESSAY. (follow the link to the next page)