Nyttan av arbuskulär mykorrhiza i svensk vinodling

University essay from SLU/Dept. of Biosystems and Technology (from 130101)

Abstract: Detta arbete undersöker vilken effekt arbuskulär mykorrhiza (AM) kan ha på odling av Vitis vinifera, med fokus på den svenska vinodlingen. En litteraturstudie har genomförts där olika vetenskapliga skriftliga källor och forskningsförsök har undersökts. Arbetet syftar till att besvara frågor kring hur AM kan påverka V.viniferas torkstress, näringsupptag och bekämpningsbehov, samt vilka faktorer som kan påverka förekomsten av arbuskulära mykorrhizasvampar (AMF) i markprofilen. Resultatet visar att symbiosen har visat sig ha positiv inverkan på V.viniferas tålighet mot torkstress genom att gynna en god vattenhushållning i värdväxten samt har en positiv inverkan på jordstrukturens vattenhållande porer. Näringsupptaget av främst fosfor och kväve förbättras samt ger värdväxten ett ökat försvar mot jordpatogener. Faktorer som kan påverka förekomsten av AMF i jorden negativt är till exempel intensiv jordbearbetning, riklig gödsling och användning av fungicider. AMF är vanligt förekommande i den befintliga mikrofloran i marken, men data har inte hittats på hur förekomsten ser ut i de svenska jordarna. Genom artificiell inokulering finns möjligheten att tillföra AMF om det inte redan förekommer. Detta arbete visar på flera olika positiva effekter AMF kan tillföra odling av V.vinifera. Samtidigt har undersökningen visat en brist på forskning av AMF i den svenska vinodlingen.

  AT THIS PAGE YOU CAN DOWNLOAD THE WHOLE ESSAY. (follow the link to the next page)