Composition and property study of adhesives based on poly(3-hydroxybutyrate-co-3-hydroxyvalerate)

University essay from KTH/Fiber- och polymerteknologi

Abstract: Lim klassificeras som ett ämne som kan hålla ihop två ytor så att de motstår separation. Dagens lim kan anpassas efter vilken applikation de ska användas till och kan ha ett stort antal olika egenskaper. De fysikaliska och kemiska egenskaperna av limmet är de viktigaste faktorerna för att bilda en bra limbindning. I stort sett alla syntetiska lim består idag av polymerer, varav de flesta är petroleumbaserade. För att skapa ett mer miljövänligt alternativ undersökte denna studie tillämpningen av poly(3-hydroxibutyrat- co-3-hydroxivalerat), PHBV med 36 eller 56 vikt% HV, som huvudkomponent i ett lim. Huvudfokus ligger på hur väl PHBV är lämpligt för användning som lim och hur olika tillsatser kan förbättra dess egenskaperna. Flera olika limblandningar innehållande PHBV, mjukgörare (sebacinsyra, dimetylsebacat, etylbutanoat eller tributylcitrat) och förtjockningsmedel (Abalyn eller Foralyn) skapades och undersöktes. Ett single lap skjuvtest utfördes med kopieringspapper, filterpapper och träpinnar som vidhäftningsmaterialet, medan ett avskalningstest undersökte användningen av kopieringspappersetiketter och plastetiketter på en glasflaska samt frukt.  Båda testen visar att kopieringspapper har de mest lovande egenskaperna som en adherent för användningen av ett PHBV-baserat lim, både för PHBV innehållande 36 vikts% och 56 vikts% HV. Denna slutsats kunde dras då kopieringspapperet påvisade den starkaste bindningen med limmet. Ren PHBV uppvisade lovande häftstyrka och vidhäftning som ett smältlim. Tillsatsen av sebacinsyra tillsammans med Abalyn eller dimetylsebacat med Foralyn ökade limmets häftstyrka ytterligare. Vi fann också att lim som skapats med PHBV med 36 vikt% HV ger bättre hållfasthetsegenskaper. Framtida arbete innefattar mer exakta mätmetoder för att bestämma egenskaperna hos limblandningarna.

  AT THIS PAGE YOU CAN DOWNLOAD THE WHOLE ESSAY. (follow the link to the next page)