En jämförelse mellan grisproduktion inomhus och utomhus avseende djurens produktivitet och reproduktivitet

University essay from SLU/Dept. of Biomedical Sciences and Veterinary Public Health

Abstract: Griskött är det kött som konsumeras mest i Sverige, och en allt större del av köttet som konsumeras täcks av import. Utomhusproduktion av grisar skiljer sig mellan olika länder vad gäller både förekomst och utformning. Produktion utomhus likställs ofta med ekologisk produktion, vilket inte alltid är fallet eftersom det även finns konventionell utegrisproduktion. Det finns utomhushållna flockar som bidrar till det konventionellt producerade grisköttet i vissa europeiska länder, framförallt i Storbritannien och Frankrike. Moderna framsteg som elektriska stängsel, terrängfordon, öronbrickor i plast och förbättrade hyddor där suggorna kan grisa har bidragit till en mer konkurrenskraftig och lätthanterlig utomhusproduktion. Syftet med denna litteraturstudie var att få en ökad kunskap om konventionell produktion inomhus och utomhus genom att jämföra de två produktionssystemen med avseende på reproduktivitet och produktivitet. De publikationer som användes var främst vetenskapliga artiklar (20 stycken), men information hämtades även från Svenska Pig. I genomsnitt skilde sig kullstorleken inte mellan de olika produktionssystemen, men fler smågrisar gick förlorade hos suggor utomhus. Detta gav upphov till ett lägre antal avvanda smågrisar och en försämrad produktion per sugga och år i utomhussystem. Tillväxthastigheten hos smågrisarna påverkades av produktionssystemet, och ökade med minskande kullstorlek. När fodergivan begränsades enligt rekommendationer för inomhushållning, var den dagliga viktökningen lägre hos grisar utomhus jämfört med de som hölls inomhus. Grisar som utsattes för kyla utvecklade en högre proportion subkutant fett snarare än inre fettdepåer. En studie visade att grisar hållna utomhus hade 25 % mindre intramuskulärt fett jämfört med grisar hållna inomhus. Kött från grisar uppvuxna inomhus ansågs vara saftigare jämfört med grisar utomhus, och produktionssystemet hade även signifikant effekt på köttets syrlighet. En trend mot högre risk för stressbetingade köttförändringar hos grisar utomhus har påvisats, vilket skulle kunna förklara den ökade syrligheten hos köttet från grisar uppfödda utomhus. Slutsatsen är att utomhusproduktion kan resultera i samma produktivitet som konventionell produktion inomhus, under förutsättning att fodergivan anpassas till utevistelsen. Kompletterande studier i nordiskt klimat bör dock genomföras, eftersom de studier som finns att tillgå har utförts i områden med milt klimat och därmed inte haft den problematik som kallt klimat medför vid utomhusproduktion. Reproduktiviteten skiljer sig mellan produktion utomhus och inomhus, eftersom säsongsbunden infertilitet orsakar problem i utomhusgående smågrisproducerande besättningar.

  AT THIS PAGE YOU CAN DOWNLOAD THE WHOLE ESSAY. (follow the link to the next page)