Litteraturstudie - Energieffektivisering av livsmedelsbutiker genom nyttjande av överskottsvärme

University essay from KTH/Skolan för industriell teknik och management (ITM)

Author: Christ Asadour; Teodor Nymark; [2023]

Keywords: ;

Abstract: Generellt sett har livsmedelsbutiker ett stort behov av enrgi i form av el, värme, komfortkyla och livsmedelskyla. Livsmedelsbutikers höga elanvändning utgör 3% av Sveriges totala elanvändning. En betydande del av elanvändningen går till kylsystem och genererar på så vis överskottsvärme från kondensorn som ofta slösas bort. Genom att återvinna och använda denna värme kan butikerna minska sin energiförbrukning och bidra till en mer hållbar energihantering. Detta gav motivet att undersöka nyttjande av överskottsvärme för energieffektivisering av livsmedelsbutiker genom en litteraturstudie. Resultaten från litteraturstudien visar att överskottsvärme från kylanläggningar i livsmedelsbutiker kan användas för intern uppvärmning och export. Investeringar i värmeåtervinning motiveras oftast av ekonomiska skäl som kostnadsbesparingar och fastighetsvärde, men det kan även handla om miljömässiga motiv och anseende. Barriärer för energieffektivisering uppstår mellan fastighetsägare och hyresgäst på grund av bland annat ägarstruktur, kommunikation, okunskap och hyresavtal. Livsmedelsbutiker har även interna hinder eftersom energifrågan har lägre prioritet än huvudverksamheten. Vanligast och enklast är att använda överskottsvärmen internt för butikens behov. Det kräver mindre samarbete och kan vara lönsamt genom att minska fjärrvärmeberoendet. Vid export uppstår hinder då butiker vanligtvis kräver kompensation för levererad värme. Olika affärsmodeller kan kringgå dessa hinder genom att fördelarna för butiken är tillräckliga för att inte behöva kompensation. Gröna hyresavtal spelar en viktig roll för samarbete vid ekonomisk kompensation och de bör syfta till att undanröja barriärer för värmeåtervinning. Utöver export till andra fastigheter har möjligheten att ansluta sig till fjärrvärmenätet studerats. Lönsamhet vid anslutning till fjärrvärmenätet är svårt för livsmedelsbutiker vilket beror på för låga försäljningspriser för överskottsvärmen och en kostsam anslutning. Incitament för samarbete kan förbättras, men fördelar för en part kan leda till nackdelar för den andra. Varmhyra ger fastighetsägaren incitament för värmeåtervinning men hämmar samarbete från livsmedelsbutiken, då kompensation för det ökade driftläget förutsätts. Fastighetsägare kan initiera värmeåtervinning vid kallhyra av miljömål, anseende eller för att öka fastighetsvärdet. En viktig slutsats litteraturstudien funnit är att standardavtal som behandlar diverse parametrar för värmeåtervinning är avgörande för att förbättra incitament för samverkan.

  AT THIS PAGE YOU CAN DOWNLOAD THE WHOLE ESSAY. (follow the link to the next page)