Gårdsmejeri för mese- och getosttillverkning

University essay from SLU/Other

Author: Anna Persson; [2005]

Keywords: gårdsmejeri; ost; osttillverkning;

Abstract: Bakgrunden till att jag valt detta ämne för mitt examensarbete kommer från mitt intresse för getter och gårdsmejeri. Det började redan i min barndom och har vuxit fram med tiden. Jag har jobbat med getter och tycker att de är underbara djur att jobba med. Min målsättning är att bli getbonde med eget gårdsmejeri.Syftet med mitt examensarbete är att undersöka vad man behöver tänka på för att utforma ett gårdsmejeri som klarar kraven för att få tillverka ostar till försäljning.För att klara kraven på gårdsmejerier är det viktigt att tänka på hygien och renlighet. Väggarna skall vara släta och täckta med ett ljust ytskikt. Golven skall vara lätta att desinficera och ha rätt lutning mot golvbrunn. I produktionslokaler skall innertak varalätta att rengöra.Rengörings- och desinficeringsanordningar för att rengöra händer skall finnas i tillräckligt antal. Handfaten skall ha rinnande kallt och varmt vatten i blandarkranen. Detskall även finnas tvållösning, desinfektionsmedel och ändamålsenliga anordningar för torkning av händer.Lagren skall vara väl tilltagna för att få en bra kvalitet på ostarna. Om ostarna ligger för nära varandra blir kvaliteten sämre. Inredningen skall vara i form av hyllor, stapelbara korgar eller vagnar. Inredningens utformning anpassas efter vilken sorts ost som skall tillverkas. Den lagringsyta som behövs är ca 1,0 hyllmeter per get i produktion. Inredningen bör vara lätt att rengöra.Jag har gjort en gårdsinventering för att se hur de har planerat och byggt sina mejerier. Inventeringen visade att storleken på mejerierna är väldigt varierande. Vanligastestorleken på ystningskaren varierade från 500 – 600 liter och det ystningskar som var vanligast var av fabrikatet Rademaker från Holland. Antalet lager beror på hur mångaolika sorters ostar man gör. Den vanligaste temperaturen var 11-12 ºC i mognadslagren och ca 2 ºC i slutlagren. Materialet på väggar och golv varierade, men alla var nöjdamed det material de valt.Det är mycket att tänka på när man ska rita ett mejeri som är godkänt för tillverkning av ost till försäljning. Lokalerna ska uppfylla de krav som livsmedelsverket ställer och samtidigt vara en bra arbetsplats.Jag har ritat på ett eget mejeri som ska kunna bli godkänt av livsmedelsverket. Produktionslokalerna kommer att vara klädda med kakel på väggarna och klinkers på golven. Lagren kommer att vara klädda med plåt på väggarna och ha målat betonggolv. I packrummet kommer det vara klinkers på golvet och kakel på väggarna. Detta för att lätt kunna hålla rent och för att dessa material är tåliga.

  AT THIS PAGE YOU CAN DOWNLOAD THE WHOLE ESSAY. (follow the link to the next page)