Matförgiftningar och dess orsaker i Sverige under perioden 2012–2021

University essay from SLU/Department of Molecular Sciences

Abstract: Varje år rapporterar Sveriges kommuner och Folkhälsomyndigheten ca 2000–3000 fall av matförgiftning till Livsmedelsverket. Livsmedelsverkets uppskattning är att ca en halv miljon svenskar drabbas per år. Den här studien syftar till att undersöka matförgiftningar under de senaste 10 åren. Genom att undersöka förekomst av matförgiftningar, de vanligaste smittämnena, de vanligaste utpekade smittkällorna och bidragande faktorer kan vi dra slutsatser om hur matförgiftningar kan minimeras. Denna studie baseras på data som Livsmedelsverket samlat in under de senaste tio åren. Informationen inkluderar rapporter av bekräftade matförgiftningar som rapporterats in av kontrollmyndigheter till livsmedelsverket och kompletterats med resultatet av utredningar som utförs av Livsmedelsverket och Folkhälsomyndigheten i samråd. Resultatet visar att totalt antal rapporterade matförgiftningar för perioden 2012-2021 var 3643 med 26 847 fall. För de flesta var orsak ”Okänd” (2962 matförgiftningar), därnäst kommer Calicivirus för 234 matförgiftningar, följd av Histamin för 111 matförgiftningar, följd av Salmonella som rapporterades för 67 matförgiftningar. ”Kycklingkött och produkter därav” var den livsmedelskategorin som rapporterades ha orsakat flest antal till matförgiftningars, följd av livsmedelskategorin ”Sammansatta måltid (ej buffé)” t.ex. kebabtallrik, hamburgare, eller kyckling med rissoto . De flesta rapporterade matförgiftningarna har skett under vintern och sommaren. ”Olämplig temperatur” var den mesta rapporterade orsaken som anges för 616 matförgiftningar, följd av ”Dålig hygien hos personalen” som anges för 523 matförgiftningar, följd av ”Kontaminering” som anges för 453 matförgiftningar. Sommaren var den årstiden där utredare kunde lätt konstatera vilka faktorer kan betraktas som bidragande pga Ordinarie personal brukar inte vara på plats under sommaren och ersätts med vikarier. Flera mobila verksamheter, säsongsanläggningar dyker upp. Det kan göra att dessa anläggningar inte har tydliga rutiner och inte följer hygien praxis.

  AT THIS PAGE YOU CAN DOWNLOAD THE WHOLE ESSAY. (follow the link to the next page)