Industriäppelproduktion : nya metoder för att effektivisera svensk odling

University essay from SLU/Dept. of Biosystems and Technology (from 130101)

Abstract: I det här arbetet beskrivs en ny typ av odlingssystem för svenska äppelodlare. Som det ser ut idag förlitar sig förädlingsindustrin på tillgång till handplockad konsumtionsfrukt som inte lämpar sig för direktkonsumtion. För att få en inblick i möjligheterna att odla industriäpplen i Sverige gjordes därför ett studiebesök hos äppelproducenter i England. Intervjuer genomfördes med fem engelska producenter, där fokus låg på odlingssystem och teknik, skördehantering samt ekonomi. För jämförelser intervjuades även två svenska äppelodlare. Den engelska industrifrukten skördas maskinellt från marken med speciellt utvecklade maskiner och odlingen planeras och sköts därefter. Frukten används bara för ciderframställning, eftersom pastörisering inte garanterar att mycotoxiner försvinner. Flaskhalsen i systemet är pressarnas kapacitet i förhållande till äpplenas hållbarhet. Det engelska systemet är både mer arbetseffektivt och ekonomiskt hållbart än de som finns i Sverige idag. Slutsatsen är att odlare i Sverige bör kunna odla industrifrukt med bra ekonomi om odlingar anläggs och sköts efter det engelska odlingssystemet. Den svenska dryckesindustrin behöver även moderniseras och effektiviseras för att kunna hantera den nya typ av industriäpplen som blir tillgängliga då hållbarheten på dessa är kortare än nuvarande industrifrukt.

  AT THIS PAGE YOU CAN DOWNLOAD THE WHOLE ESSAY. (follow the link to the next page)