Leverförfettning – förekomst hos älg i norra Sverige

University essay from SLU/Dept. of Biomedical Sciences and Veterinary Public Health

Abstract: Leverförfettning är ett syndrom som kan orsakas av flera olika faktorer och är vanligast beskrivet hos mjölkkor kring kalvning, men även hos andra domesticerade djur. Leverför-fettning innebär att ett ökat antal lipider ackumuleras i levern på grund av bristande förmåga hos levern att oxidera lipiderna eller att utsöndra dem. Orsaker till ackumuleringen av lipider kan vara ett ökat intag av kolhydrater eller en ökad mobilisering av triglycerider från fettvävnaden till exempel vid laktation, svält eller endokrina rubbningar. Kliniska symtom vid leverförfettning kan variera men de vanligaste är nedsatt aptit, depression, snabb avmagring och svaghet. Flertalet djur kan också få ospecifika symtom som nedsatt våmmotilitet och nedsatt mjölkproduktion. Hos vilda djur är syndromet sällan beskrivet men enligt vår kännedom finns ett fåtal studier, bla på hjort som beskriver syndromet. Efter att älgjägare 2017 beskrev misstänkt leverförfettning hos ett antal fällda älgtjurar inleddes denna undersökning under hösten 2018. Syftena var att undersöka a) förekomst av leverförfettning hos älgtjurar under parningssäsongen, b) skillnader i vikt hos älgtjurar med och utan leverförfettning, c) om det är vanligare före eller efter brunstperioden. I studien har älgtjurar skjutna under jakten 2018 provtagits av jägare inom olika älgskötsel-områden från norr om Dalälven upp till Jämtland. Provtagningen bestod av en leverbit fixerad i formalin samt en underkäkeshalva. Totalt samlades prover från 73 älgtjurar och med proverna följde information om datum för avlivning, slaktvikt, uppskattad ålder, makroskopiskt utseende på levern, hornuppsättningen samt vilket jaktlag och älgskötselområde skytten tillhörde. Leverproverna processades till histologiska snitt och underkäkeshalvorna sågades isär för att benmärgen skulle kunna plockas ut och vägas och torkas. Tänderna undersöktes för att ålders-bestämma tjuren framför allt genom att räkna linjer i cementen i första molaren. Av de undersökta proverna bedömdes 27 innehålla artefakter vilket försvårade korrekt bedöm-ning. Dessa uteslöts ur studien. Av de insamlade proverna kunde 45 användas varav fyra (8,8 %) diagnostiserades med olika grad av leverförfettning efter histologisk undersökning av levern. Dessa fyra individer var mellan två och sju år gamla och hade en signifikant högre slaktvikt än de tjurar som saknade leverförfettning. Tre av dessa älgtjurar hade inga makro-skopiska förändringar på levern men den fjärde hade en gulflammig lever med nedsatt konsistens och rundade kanter. Sex (13,3 %) av älgarna hade dessutom olika typer av hepatit. Studien visar att leverförfettning förekommer hos älg, vilket inte tidigare visats. Det positiva sambandet mellan kroppsvikt och förekomst av leverförfettning kan förklaras med att tyngre älgtjurar investerar mer i parningssäsongen genom att öka sin aktivitetsgrad, röra sig över större områden samt minskar sitt födointag. I studien har det inte tagits hänsyn till miljöfaktorer såsom fodertillgång och klimatpåverkan vilket skulle kunna inkluderas i vidare studier. Det har inte tagits hänsyn till jaktens påverkan och om den har någon påverkan.

  AT THIS PAGE YOU CAN DOWNLOAD THE WHOLE ESSAY. (follow the link to the next page)