Essays about: "charkuterivaror"

Found 3 essays containing the word charkuterivaror.

  1. 1. Alternativ till nitrittillsatser i charkuterivaror

    University essay from SLU/Department of Molecular Sciences

    Author : Julia Engsner; [2018]
    Keywords : nitrat; nitrit; alternativ till nitrittillsatser; charkuterivara; korv; skinka växtextrakt; grönsaks juice pulver; eteriska oljor; rosmarinextrakt; kitosan; lysosym; bacteriociner; nisin; natriumlaktat; high hydrostatic pressure;

    Abstract : Nitrit anses vara en multifunktionell tillsats som används i charkuterivaror. Den bi-drar med färg, smak, och verkar antioxidativt och antimikrobiellt. Till sin nackdel bidrar nitrit till bildandet av potentiellt cancerogena nitrosaminer vid intag eller under upphettning. Nitrit är därav en av de mer debatterade tillsatserna. READ MORE

  2. 2. I skuggan av skandalen : en studie om hästen i livsmedelskedjan i Sverige

    University essay from SLU/Dept. of Urban and Rural Development

    Author : Stina Ernstsson; [2018]
    Keywords : livsmedelskedja; hästkött; slakt; hästslakt;

    Abstract : Denna uppsats bygger på en kvalitativ studie om häst i livsmedelskedjan i Sverige. Antalet hästar som gick till livsmedelsproduktion 2016 var 2668 vilket är det lägsta sedan mätningarnas start. Det motsvarar ungefär en femtedel av antalet avlivade hästar samma år. READ MORE

  3. 3. Nitrittillsatser i charkuterivaror : fördelar, nackdelar och alternativ

    University essay from SLU/Dept. of Food Science

    Author : Ida Pettersson ; [2012]
    Keywords : nitrit; nitrat; E250; tillsatser; livsmedel; charkuterivaror; korv;

    Abstract : Nitrittillsatser i charkuterivaror har under lång tid använts för sina färggivande, sensoriska, antibakteriella och konserverande egenskaper. Dess färggivande egenskaper beror på re- aktioner med muskelproteinet myoglobin, vilket leder till bildande av rosa nitrosyl- myoglobin. READ MORE