Essays about: "Smak"

Showing result 21 - 25 of 124 essays containing the word Smak.

  1. 21. The impact of oral microbiota and other factors on taste perception

    University essay from Örebro universitet/Institutionen för naturvetenskap och teknik

    Author : Lisa Vasquez Johansson; [2022]
    Keywords : Mouth microflora; PROP-sensitivity; taste receptors; flavor; microbial composition; Smakperception; munnens mikroflora; smakuppfattning; smaklökar;

    Abstract : En mängd olika faktorer har visat sig påverka smakperceptionen. Ålder, fetma och den mikrobiellamiljön i munhålan är bara några exempel på omständigheter som kan resultera i smak-skillnader. READ MORE

  2. 22. Produktion av edamame : kvalitetsparametrar för odling och konsumtion

    University essay from SLU/Dept. of Plant Breeding (from 130101)

    Author : Sandra Golobov; [2022]
    Keywords : antinutritionella faktorer; Glycine max; gröna sojabönor; grönskörd; isoflavoner; kvalitet; omogna sojabönor;

    Abstract : Sojabönan är en de viktigaste grödorna och odlas över stora arealer globalt. Den odlas främst för sitt höga proteininnehåll och relativt höga oljeinnehåll och anses därav vara en oljegröda. Edamame eller vegetable soybean är gröna sojabönor som skördas vid mognadsstadie R6 då bönorna fyller ut baljan till 80–90 %. READ MORE

  3. 23. Flow of non-starter lactic acid bacteria : from to silage to raw milk to cheese

    University essay from SLU/Department of Molecular Sciences

    Author : John Johansson; [2022]
    Keywords : Non-starter lactic acid bacteria; herbage; silage; raw milk; cheese; Lactiplantibacillus plantarum; Lacticaseibacillus paracasei; Lacticaseibacillus casei;

    Abstract : Modern cheese manufacturing uses a known starter culture of lactic acid bacteria (SLAB) for the fermentation of lactose to lactic acid. There is, however, often a second fermentation in cheese manufacturing by non-starter lactic acid bacteria (NSLAB). READ MORE

  4. 24. Compositional analysis of the Andean fruit Pouteria Lucuma : a comparison of different physical forms (powder, frozen pulp and fresh pulp)

    University essay from SLU/Department of Molecular Sciences

    Author : Elsa Ramberg; [2022]
    Keywords : Pouteria Lucuma; Powder; frozen pulp; fresh pulp; Total phenolic compounds; Antioxidant capacity; D-glucose; D-fructose and Sucrose.;

    Abstract : Lucuma (Pouteria Lucuma), an ancient fruit from the Andes, is now increasing in popularity in the global West due to the characteristic flavour and nutritional composition (e.g. high in fibres and phenolic compounds). The shelf life of the fresh fruit is short, therefore it is mainly used as frozen pulp or powder. READ MORE

  5. 25. Lindgården: en jämförelse mellan ideal och praktik : en trädgårdshistorisk jämförelse mellan utformning av en villaträdgård i Västerbotten och ett rådande trädgårdsideal under åren 1950- 1980

    University essay from SLU/Dept. of Landscape Architecture, Planning and Management (from 130101)

    Author : Elisabeth Lindström; [2021]
    Keywords : trädgårdshistoria; Västerbotten; Bjurholm; kulturarv; villaträdgård; naturvård; hushållsodling; sommarrum;

    Abstract : I det här självständiga arbetet görs en jämförelse mellan årtiondenas ideal och praktik i en villaträdgård mellan 1950- 1980. Arbetet delas upp i tre delar med en utvald trädgård som utgångspunkt för praktiskt exempel och litteratur; i form av trädgårdshandböcker som använts av ägarna till trädgården, som ideal och metodiskt verktyg. READ MORE