Essays about: "food culture studies"

Showing result 1 - 5 of 50 essays containing the words food culture studies.

  1. 1. Optimization of Solid-State Fermentation process for brown seaweed using LAB and characterization of the products

    University essay from Lunds universitet/Bioteknik (CI); Lunds universitet/Bioteknik (master)

    Author : Sweta Singh; [2024]
    Keywords : lactic acid bacteria; solid-state fermentation; Alaria esculenta; Saccharina latissima; seaweed fermentation; biotechnology; Technology and Engineering;

    Abstract : Fermentation has played a vital role in human history, offering solutions for food preservation, culinary diversity, and the creation of diverse and flavorful foods and beverages. Its importance continues today, both in traditional practices and in modern industrial applications. READ MORE

  2. 2. Exploring the Power of Narratives: Shaping Sustainable Consumption of Plant-Based Food

    University essay from

    Author : Alice Emanuelsson; Lisa Gustafsson; Märta Jacobsson; [2023]
    Keywords : Sustainable food consumption; Cultural branding; Plant-based foods; Seafood industry; Narratives;

    Abstract : Background: The current unsustainable situation of the seafood industry requires innovative solutions and there is an opportunity for companies to provide consumers with plant-based options which would enable them to eat seafood without harming the oceans. However, there are still several barriers keeping consumers from choosing plant-based products, such as limited knowledge, social norms, and cultural settings. READ MORE

  3. 3. Kretslopp från avlopp : enterokocker som indikatororganismer och bärare av Vankomycinresistens

    University essay from SLU/Department of Molecular Sciences

    Author : Maja Berglind; [2023]
    Keywords : Enterococcus; enterokocker; urea; E. faecalis; E. faecium; hygienisering; ureahygienisering; ammoniak; svartvatten; klosettvatten; klosettavloppsvatten; avloppsvatten; antibiotikaresistens; Vankomycin; Vancomycin; CHROMagar; Slanetz-Bartley agar; indikatororganism;

    Abstract : Tillförsel av växtnäring på åkermark är nödvändig för matproduktionen. En återförsel av mänskliga fekalier och urin via källsorterat toalettavfall (klosettavloppsvatten) ökar cirkulationen av näring, bidrar till förbättrad jordhälsa och minskar risken för övergödning i vattendrag. READ MORE

  4. 4. Review of pH recommendations for soilless cultivation systems

    University essay from SLU/Dept. of Crop Production Ecology

    Author : Elric Fabricius; [2023]
    Keywords : soilless cultivation; hydroponics; aeroponics; NFT; nutrient film technique; DWC; deep water culture; pH; nutrient solution; speciation; availability; biomass production;

    Abstract : Our human population is growing, and with that, so is our demand for food, food that today still is not a guarantee for all of us. To help increase global food security, the diversification of our food production through the implementation of soilless, hydroponic cultivation systems has been suggested. READ MORE

  5. 5. Insekter till middag! : är Sverige redo för en ny matkultur?

    University essay from SLU/Department of Molecular Sciences

    Author : Nikolina Ström; [2022]
    Keywords : Insekter; Livsmedel; Hållbarhet; Matkultur; Entomofagi;

    Abstract : Är Sverige redo för en ny era i sin matkultur? Vi har gjort det förut och vi kan göra det igen! Entomofagi! Äta insekter? Svensk matkultur har ändrats mycket genom tiden och förändras fortfarande, kommer insekter kunna bli ett populärt alternativ på marknaden tro? Förr åt vi varken pasta, pizza, falafel eller sushi. Det har vi delvis medlemskapet i EU att tacka för, då det medförde bland annat frihandelsavtal inom EU. READ MORE