Essays about: "saliva pH"

Showing result 1 - 5 of 11 essays containing the words saliva pH.

  1. 1. Analysis of Milk Substitutes and Effects on pH in the Oral Cavity

    University essay from Umeå universitet/Tandläkarutbildning

    Author : Jatta Bergman; Bianca Blain; [2023]
    Keywords : saliva pH; milk substitutes; bovine milk; oat milk; soy milk; almond milk;

    Abstract : Background: At pH 5.5, a clear demineralization of the enamel is seen and is thus considered to be the criticalpH. Bovine milk has several different properties that protect against caries. Calcium and phosphate can prevent the progression of caries as well as some proteins in bovine milk. READ MORE

  2. 2. Våmacidos – den svårupptäckta sjukdomen : en studie kring hur sjukdomen uppkommer samt dess förekomst i Sverige

    University essay from SLU/Dept. of Biosystems and Technology (from 130101)

    Author : Linnéa Jönsson; Amanda Pettersson; [2021]
    Keywords : våmacidos; subakut våmacidos; SARA; foderrelaterade sjukdomar på mjölkkor; rumen acidosis; subacute rumen acidosis; digestive disorders of dairy cows;

    Abstract : För att mjölkkor ska ha en väl fungerande våm krävs en foderstat med en stor mängd fiberrika material som stimulerar till idissling. Vid en för hög tillförsel av stärkelse och en lägre andel fibrer i foderstaten kan mängden flyktiga fettsyror öka i våmmen. READ MORE

  3. 3. Assessing cutoff values of saliva parameters and oral microbes in dental students

    University essay from Umeå universitet/Institutionen för odontologi

    Author : Peter Germann; [2020]
    Keywords : ;

    Abstract : ABSTRACT Background: The ability to identify individual risk factors for development of caries areimportant parts in the perspective of being able to control and limit caries disease. One suchcomponent is to establish, cut-off values for normal versus not normal values of known andputative risk factors. READ MORE

  4. 4. Våm-pH hos mjölkkor : jämförelse av mättekniker och pH-förändring i samband med foderintag

    University essay from SLU/Dept. of Animal Nutrition and Management

    Author : Veronica Furenbäck; [2019]
    Keywords : nätmagens pH; våmacidos; SARA; LRCpH; eBolus; buffring; salivflödeshastighet; tuggaktivitet; idissling; peNDF; partikellängd; sortering;

    Abstract : Våmmens pH hos mjölkkor varierar under dygnet och mikroberna i våmmen behöver ett pH mellan 6-6,5 för att fungera optimalt. Normalt hålls våm-pH stabilt genom att kon absorberar flyktiga fettsyror (VFA) till blodet och den viktigaste mekanismen är saliven vilket har en buffringsförmåga då den innehåller bikarbonat och vätefosfatjoner. READ MORE

  5. 5. The effect of ration forage proportions on the microbial ecology of the Rumen

    University essay from SLU/Dept. of Animal Nutrition and Management

    Author : Rasmus Vihermäki; [2019]
    Keywords : ekologi; grovfoder; kraftfoder; VFA; acidos; idisslare;

    Abstract : Grovfoder utgör en stor del av kons foderintag och dess struktur är viktig för kons hälsa. En foderstat som till största delen innehåller kraftfoder främjar tillväxten av exempelvis Lactobacilli och Streptococcus bovis (S.bovis) som i sin tur producerar laktat. Laktat sänker pH i vommen och kan leda till vomacidos. READ MORE