Essays about: "vetesorter"

Showing result 1 - 5 of 6 essays containing the word vetesorter.

  1. 1. Spridning av mjöldryga genom renkavle

    University essay from SLU/Dept. of Crop Production Ecology

    Author : Hugo Lomander; [2023]
    Keywords : Alopecurus myosuroides Huds; Claviceps purpurea Tul; gräs; gräsblandningar; gräskanter; höstsådd; höstvete; kantzoner; klimat; väder;

    Abstract : Mjöldryga (Claviceps purpurea Tul.) är en svampsjukdom som leder till stora skador på framför allt råg och vete. Den är vanligt förekommande i Europa och befaras öka i framtiden. Renkavle (Alopecurus myosuroides Huds. READ MORE

  2. 2. Mildly nutritious or mild and nutritious : a study on the effect of low phenolic content in wheat and rye kernels and its sensory effect on whole grain breads

    University essay from SLU/Department of Molecular Sciences

    Author : Julia Kullberg; [2023]
    Keywords : White rye; white wheat; low phenolic flour;

    Abstract : Recent studies on the dietary habits of the Swedish population show that only 30% reaches the recommended levels of dietary fibres. As a high fiber intake is associated with health benefits and a decrease in the risk of developing lifestyle disease, there may be a need for new types of fibre and wholegrain products. READ MORE

  3. 3. Hur påverkas daggmaskar av markpackning?

    University essay from SLU/Dept. of Ecology

    Author : Kifilo Oumar; [2022]
    Keywords : daggmask; markpackning; vetesort; anecisk; endogeisk; epigeisk;

    Abstract : Det här arbetet gjordes med ett färdigställt dataset över antal och biomassa av daggmaskar från ett fältförsök med markpackning. Målet med arbetet har varit att undersöka om daggmaskarna har påverkats negativt av markpackning, i kombination med andra abiotiska faktorer som förekommer under varje växtsäsong. READ MORE

  4. 4. Baking quality of winter wheat : the effect of variety, cultivation site and nitrogen supply

    University essay from SLU/Department of Molecular Sciences

    Author : Linnéa Gustafsson; [2022]
    Keywords : bread; baking quality; winter wheat; variety; cultivation site; nitrogen supply; genotype; environment;

    Abstract : Wheat is the most important cereal crop for breadmaking. Different wheat varieties tend to yield varying bread quality, which is affected both by genotype and environmental factors. The present study aims to investigate the genetic and environmental effect on bread quality. READ MORE

  5. 5. Vete då och nu : släktskap och mineralkoncentration

    University essay from SLU/Department of Molecular Sciences

    Author : Alies Hellsten; [2017]
    Keywords : einkorn; emmer; spelt; vete; mineralkoncentration i kärna;

    Abstract : Det moderna brödvetet utgör en stor del av kosten och är en viktig källa till mineraler i humandieten världen över. Koncentrationen av mineraler i vete-kärnan kan i vissa fall täcka mer än 70% av det rekommenderade dagliga intaget för Cu, Se, Fe, Mg, Zn, Mn och P vardera. Andra viktiga mineraler som avses i denna rapport är K och Ca. READ MORE