Parasitinfektioners påverkan på köttkvaliteten hos nötkreatur och får

University essay from SLU/Dept. of Animal Environment and Health

Abstract: Arbetet illustrerar hur köttkvaliteten hos nötkreatur och får påverkas av djurens tillväxt och hur parasiterna kan störa denna. Den främsta påverkan som är återkommande i flera studier är en försämrad aptit samt en negativ effekt på tillväxten. Vanligt förekommande parasiter hos nötkreatur och får är Ostertagia ostertagi (löpmagmask),Teladorsagia (Ostertagia) circumcincta (mellanstora magmasken), Haemonchus contortus (stora magmasken) och Cooperia oncophora (Tunntarmsmask). Parasitinfektioner orsakar ofta subklinisk sjukdom, vilket innebär att djuren till synes verkar friska och det är först när en kraftigt nedsatt produktion påvisas som infektionen upptäcks via träckprov. En störd spjälkning och absorption av näringen kan leda till en sämre utnyttjandegrad av fodret och en reducering av tillgänglig energi vilket minskar tillväxten. När produktionsdjuren inte kan nytta tillväxtpotentialen kan det medföra att slaktmognaden förskjuts eller att formklassen försämras. Förändringar i det slutliga pH-värdet, smak och köttfärg är några av effekterna som påvisats i köttkvaliteten hos djur som infekterats av parasiter. Studier har påvisat att parasiternas påverkan på värddjuret kan begränsas och motarbetas genom avmaskning eller stödutfodring med en proteinrik foderstat. Båda åtgärderna har uppvisat positiv effekt på tillväxten och störning i parasiternas reproduktion, det vill säga färre parasiter utvecklas fullt ut till vuxna individer. Antalet studier där parasitinfektionens direkta effekt på köttkvalitet är knappa och ämnet bör belysas i framtida studier.

  AT THIS PAGE YOU CAN DOWNLOAD THE WHOLE ESSAY. (follow the link to the next page)