Essays about: "åkerböna"

Showing result 6 - 10 of 48 essays containing the word åkerböna.

  1. 6. Exploring the Potential Plant Proteins as Structuring Agents: Designing Plant Based Alternatives to Dairy Products

    University essay from KTH/Industriell bioteknologi

    Author : Sophie Elväng; [2023]
    Keywords : Pulses protein; protein concentrate; gels; solubility; emulsions; Baljväxter; proteinkoncentrat; gel; löslighet; emulsion;

    Abstract : Dagens livsmedelsindustri genomgår just nu ett skifte mot mer hållbara lösningar. Ett område som kräver större fokus är utveckling av växtbaserade substitut för kött- och mjölkprodukter. Den största utmaningen här är att utveckla produkter med näringsinnehåll, textur och smak som efterliknar de animaliska produkterna. READ MORE

  2. 7. Genbanksmaterial av ärt och åkerböna : en inventering av tillgängliga växtgenetiska resurser för förädling för svenska förhållanden

    University essay from SLU/Dept. of Plant Breeding (from 130101)

    Author : Linnea Svensson; [2022]
    Keywords : Pisum sativum; Vicia faba; växtgenetiska resurser; genbanker; växtförädling; svenska förhållanden; inhemskt producerat protein;

    Abstract : För att kunna trygga livsmedelsförsörjningen i världen krävs grödor som är anpassade för odling i olika klimatregioner. Genom växtförädling kan nya sorter av grödor, som är bättre anpassade, tas fram. READ MORE

  3. 8. Scent traps and trap crops for broad bean weevil (Bruchus rufimanus) control

    University essay from SLU/Dept. of Ecology

    Author : Ylva Johansson; [2022]
    Keywords : faba bean; Vicia faba minor; semiochemicals; kairomones;

    Abstract : Bönsmyg (Bruchus rufimanus) är en skadeinsekt vars larv orsakar skada i åkerböna (Vicia faba minor L), vilket reducerar bönornas kvalitet och kommersiella värde. Detta projekts syfte var att testa och utvärdera doftfällor i kombination med fångstgrödor som en biologisk kontroll mot bönsmyg. READ MORE

  4. 9. Product development of side-stream press cake through fermentation

    University essay from Lunds universitet/Livsmedelsteknik och nutrition (master)

    Author : Jacob Eriksson; [2022]
    Keywords : Food technology; Livsmedelsteknologi; Fermentation; Product development; Rhizopus oligosporus; Lactic acid bacteria; Press cake; Side-stream; Agriculture and Food Sciences;

    Abstract : People in the EU are increasingly turning towards eating more plant-based foods with a lower climate impact than meat and dairy products. The subsequent increase in the production of plant-based products has resulted in large volumes of side-stream press cake, which up until now has mainly been used for animal fodder. READ MORE

  5. 10. Smaksättning av vegetabilisk yoghurt på Vicia faba

    University essay from SLU/Department of Molecular Sciences

    Author : Ellen Landström; [2022]
    Keywords : Vicia faba; åkerböna; bondböna; yoghurt; vegetabiliskt; smaksättning; närproducerat; proteinskifte;

    Abstract : En övergång från animaliska till vegetabiliska proteiner är en attraktiv strategi för att förbättra livsmedelsproduktionen samt minska belastningen på miljön. Bondöna (Vicia faba) är en lämplig proteingröda att odla i Sverige vilket skulle gynna det svenska jordbruket samt var gynnsamt då trenden i samhället just nu är ett intresse för närproducerat. READ MORE