Essays about: "antioxidativ"

Found 4 essays containing the word antioxidativ.

  1. 1. Determining caffeine and 3-caffeoylquinic acid content in artisanal processed specialty coffee varieties with different roasting grades, origins, and brewing methods

    University essay from Linnéuniversitetet/Institutionen för kemi och biomedicin (KOB)

    Author : Oliver Mihajlovic; [2023]
    Keywords : kaffeanalys; koffein; klorogensyra; HPLC; analytisk kemi;

    Abstract : Coffee is one of the most consumed beverages in the world, with about 10 million tons of coffee consumed in 2021. There are a lot of steps between the coffee tree and served beverage, as there are several processing methods each contributing to differences in fragrance, aroma, and acidity. READ MORE

  2. 2. γ-aminobutyric acid Rich Foods : methods for production and the effects of intake

    University essay from SLU/Department of Molecular Sciences

    Author : Agnes Sjöblom; [2021]
    Keywords : gamma-aminobutyric acid; GABA; GABA tea; fermentation; functional food; probiotics; lactic acid bacteria;

    Abstract : The current widespread interest in healthy lifestyle creates a demand for functional foods. New nutritious food products and supplements are launched on the market and products enriched with γ-aminobutyric acid (GABA) constitutes some of them. γ-aminobutyric acid is a widely present amino acid in plants, animals, fungi and microorganisms. READ MORE

  3. 3. Key factors when going to market: A multi-perspective study of a novel oat-based compound's potential to go to market

    University essay from Lunds universitet/Kemiteknik (CI)

    Author : Axel Andréasson; Linda Myhrman; [2021]
    Keywords : Go-to-market; Avenanthramide; Technology; Market; Company capabilities; Nutraceutical; Cosmeceutical; Chemical engineering; Technology and Engineering;

    Abstract : En allt mer åldrande befolkning och ett större fokus på att hålla sig frisk har lett till ett ökat intresse för naturbaserade produkter som ger lugnande och hälsofrämjande effekter som lätt kan inkorporeras i människors vardag. En molekyl som är intressant för sådana applikationer är avenantramider (AVN): en havrebaserad förening som har uppvisat antioxidativ kapacitet och anti-klåda, antiinflammatoriska och antiproliferativa effekter. READ MORE

  4. 4. Fysiologiska effekter av lök : nyttiga eller toxiska?

    University essay from SLU/Dept. of Biomedical Sciences and Veterinary Public Health

    Author : Lisa Ekström; [2015]
    Keywords : lök; antimikrobiell; antioxidativ; hemolys; cytotoxisk; hund; lantbruksdjur; onion; antimicrobial; antioxidative; hemolysis; cytotoxic; dog; farm animals;

    Abstract : Lökarterna som tas upp i denna litteraturstudie är främst gul lök (Allium cepa) och vitlök (Allium sativum), men också dagglök (Allium flavum). Syftet är att ta reda på hur farliga ämnena i lök är, om de negativa effekterna överväger de positiva, hur djurslagsskillnader ter sig, om det spelar någon roll hur löken är tillagad och vilka symptomen på lökförgiftning är. READ MORE