Essays about: "Ungnöt"

Showing result 1 - 5 of 15 essays containing the word Ungnöt.

  1. 1. För- och nackdelar med sambete mellan nötkreatur och får

    University essay from SLU/Dept. of Agricultural Research for Northern Sweden

    Author : Sanna Johansson; [2022]
    Keywords : sambete; nötkreatur; får; parasiter; elakartad katarralfeber; betesbeteende;

    Abstract : I denna litteraturstudie sammanställs och diskuteras vetenskapliga forskningsresultat rörande sambete mellan nötkreatur och får. Detta för att kunna se vilka fördelar eller nackdelar det finns som skulle kunna vara aktuella för den svenska köttproduktionen. READ MORE

  2. 2. Jämförelse mellan mjölkrastjurar och mjölkras x köttrastjurar : konsumtion, tillväxt, fodereffektivitet och slaktkroppsegenskaper

    University essay from SLU/Dept. of Animal Environment and Health

    Author : Hilda Ingvarsson; [2020]
    Keywords : tjur; mjölkras; köttras; korsningsavel; tillväxt; fodereffektivitet; slaktkroppsegenskaper;

    Abstract : Eftersom nötköttsproduktionen är nära integrerat med mjölkproduktionen har köttrasinsemination blivit ett sätt för lantbrukare att få ett ökat värde vid slakt för ungnöt som ej används till rekrytering. Nötkreatur av köttras har högre tillväxtkapacitet, ett högre slaktutbyte och har en slaktkropp med mer muskler än nötkreatur av mjölkras. READ MORE

  3. 3. Vilket stall är mest ekonomiskt för uppfödning av ungtjurar?

    University essay from SLU/Dept. of Biosystems and Technology (from 130101)

    Author : Oskar Andersson; Jonathan Dernerud; [2018]
    Keywords : tjuruppfödning; kostnader; ungnötstall; inhysningssystem; ungnöt;

    Abstract : För att få fram fakta om olika stalltyper som sedan kan användas vid eventuella byggnadsplaner har vi undersökt fördelarna och nackdelarna med att föda upp tjurar i spaltboxstall, liggbåsstall och stall med djupströbädd och skrapad gång ur en ekonomisk men också ur djurvälfärd-synpunkt. I arbetet ingår en litteraturstudie och vi genomförde även en egen studie genom att skicka ut enkäter till lantbrukare som hade erfarenhet av de olika stallen. READ MORE

  4. 4. Förbättrad nötköttsproduktion genom korsningar mellan mjölkkor och köttrastjurar

    University essay from SLU/Dept. of Animal Environment and Health

    Author : Elin Jonsson; [2017]
    Keywords : korsningsavel; mjölkras; tung köttras; lätt köttras; slaktkroppsegenskaper; klassificering;

    Abstract : I Sverige står mjölkraserna för 65% av nötköttsproduktionen, där de vanligaste mjölkraserna är svensk röd och vit boskap (SRB) och holstein. På grund av att antalet mjölkkor har minskat i Sverige under en längre tid råder idag brist på kalvar till den svenska nötköttsproduktionen, vilket har lett till stigande priser för både kött- och mjölkraskalvar. READ MORE

  5. 5. Kreatininutsöndring och kväveutnyttjande hos dikor som ges olika typer av grovfoder

    University essay from SLU/Dept. of Animal Environment and Health

    Author : Emma Duvelid; [2014]
    Keywords : diko; grovfoder; kreatinin; purinderivat; kväveutnyttjande; urinuppsamling; ko; nöt;

    Abstract : Djurproduktionen står idag för en stor andel av Sveriges utsläpp av växthusgaser. Det är viktigt att minska dessa utsläpp och ett sätt är att öka kornas kväveeffektivitet, det vill säga att en större andel av kvävet i fodret används av djuret till produktion i stället för att utsöndras i träck och urin. READ MORE