Essays about: "Mat hållbarhet"

Showing result 1 - 5 of 46 essays containing the words Mat hållbarhet.

  1. 1. Meal planning intervention to maximise usage of ingredients in domestic households

    University essay from KTH/Skolan för elektroteknik och datavetenskap (EECS)

    Author : Maria Omarsdottir; [2023]
    Keywords : Food sustainability; Meal planning; Interaction design; Research through Design; Human computer interaction; Domestic waste; Mat hållbarhet; Måltidsplanering; Interaktionsdesign; Forskning genom design; Människa-datorinteraktion; Hushållsavfall;

    Abstract : Att ta itu med hållbarhet i livsmedel och minska livsmedelsindustrins miljöpåverkan har avgörande betydelse. Inom detta sammanhang har måltidsplanering framstått som en betydande faktor som påverkar matbeteendet och bidrar till att minska hushållsavfallet. READ MORE

  2. 2. Minskning av matsvinn i hushållen: olika analysmetoder, liknande resultat : en litteraturstudie

    University essay from SLU/Dept. of Energy and Technology

    Author : Cristina Randelin; [2023]
    Keywords : livsmedelsavfall; matavfall; konsument; livsmedelskedjan; hållbarhet;

    Abstract : Minskning av matsvinn är ett av delmålen i FN:s Agenda 2030, en handlingsplan för omställning till ett hållbart samhälle. Globalt ska matsvinnet halveras per person i butik och konsumentled och minskas längs hela livsmedelskedjan till år 2030. READ MORE

  3. 3. Temperaturens inverkan på tillväxt av olika mikroorganismer på frysta livsmedel

    University essay from SLU/Department of Molecular Sciences

    Author : Almohannad Alahmad; [2022]
    Keywords : Frysning; ; förskämning; hållbarhet; mikroorganism; upptining;

    Abstract : Metoder för att bevara mat har varit en viktig aspekt för att säkra livsmedelsförsörjningen genom historien. Frysning och andra konserveringsmetoder har använts med framgång under årens lopp för att förlänga livsmedels hållbarhetstid, men det finns ibland mikroorganismer på livsmedel som kan växa till mängder som kan leda till sjukdom och utgöra problem för individers hälsa, eller så kan de förskämma livsmedel. READ MORE

  4. 4. Aquaculture in Sweden: challenges and opportunities : Perspectives on sustainable aquaculture development

    University essay from Stockholms universitet/Institutionen för naturgeografi

    Author : Josefine Skyllberg; [2022]
    Keywords : Aquaculture; open-net pen farming; semi-closed aquaculture systems; integrated multi-trophic aquaculture; diversification; sustainability; Vattenbruk; kassodling; semi-slutet vattenbrukssystem; integrerat multitrofisk vattenbruk; diversifiering; hållbarhet;

    Abstract : The global population is expected to increase and the greatest challenge for the world’s food-producing sector is to secure food and nutrition through sustainable production methods and reduced waste. Aquaculture is the cultivation of aquatic organisms including fish, molluscs, crustaceans and algae, and has a significant role in providing food and employment as the demand for food is increasing. READ MORE

  5. 5. Egnahemsträdgårdar : en jämförelse mellan dåtida och nutida stilideal och växtval

    University essay from SLU/Dept. of Landscape Architecture, Planning and Management (from 130101)

    Author : Cecilia Öberg; [2022]
    Keywords : egnahemsträdgård; stilideal; illustrationsplan; växtmaterial;

    Abstract : I en egnahemsträdgård, i början på 1900-talet i Sverige, skulle de boende kunna odla sin egen mat vid sidan om sin huvudsakliga inkomst som skedde på arbetet. Tanken var att dessa trädgårdar till stor del skulle förse de boende med egenodlad frukt, bär och grönsaker. READ MORE