Advanced search

Showing result 1 - 5 of 34 essays matching the above criteria.

  1. 1. Trade-induced Environmental Impacts Connected to a Policy Promoting Agricultural Biofuels in Sweden; A sensitivity analysis on an Agent-based Life Cycle Assessment

    University essay from Lunds universitet/Centrum för miljö- och klimatvetenskap (CEC)

    Author : Fanny Elfgren; [2023]
    Keywords : AB-LCA; Life Cycle Assessment; Energy crops; Trade; Import; Biofuel; Sensitivity Analysis; Earth and Environmental Sciences;

    Abstract : The demand for biofuels is increasing as a result of increased climate mitigation ambitions aiming to replace the use of fossil fuels. To meet the increasing demand, energy crops grown on agricultural land used to produce biofuels is getting more and more attention. READ MORE

  2. 2. Is Free Trade an Obstacle to Carbon Neutrality? : How does Free Trade Affect the Environmental Footprint of Sweden, as a Part of the EU, in the Agricultural Sector?

    University essay from Malmö universitet/Institutionen för globala politiska studier (GPS)

    Author : Silas de Saram; [2022]
    Keywords : Sustainability; Agriculture; Free Trade; European Union;

    Abstract : This thesis investigates the environmental impact of the EU’s free trade agreements, to answer the research question of “How does Free Trade affect the Environmental Footprint of Sweden, as a Part of the EU, in the Agricultural Sector?”. A critical green theory framework was applied to conceptualize the international system and understand the hierarchical nature of global trade relationships. READ MORE

  3. 3. Insekter till middag! : är Sverige redo för en ny matkultur?

    University essay from SLU/Department of Molecular Sciences

    Author : Nikolina Ström; [2022]
    Keywords : Insekter; Livsmedel; Hållbarhet; Matkultur; Entomofagi;

    Abstract : Är Sverige redo för en ny era i sin matkultur? Vi har gjort det förut och vi kan göra det igen! Entomofagi! Äta insekter? Svensk matkultur har ändrats mycket genom tiden och förändras fortfarande, kommer insekter kunna bli ett populärt alternativ på marknaden tro? Förr åt vi varken pasta, pizza, falafel eller sushi. Det har vi delvis medlemskapet i EU att tacka för, då det medförde bland annat frihandelsavtal inom EU. READ MORE

  4. 4. Går det att öka graden av självförsörjning? : en jämförelsestudie mellan svensk nötkötts- och spannmålsproduktion

    University essay from SLU/Dept. of Economics

    Author : Sara Adlers; [2022]
    Keywords : attityder; attitydförändringar; beslutsteori; EU; marknadsvillkor; nötköttsproduktion; självförsörjning; spannmålsproduktion;

    Abstract : Ett omtalat uttryck är LRF:s (Lantbrukarnas riksförbund) påstående om att ”varannan tugga i Sverige är importerad”. Det innebär att Sveriges totala självförsörjningsgrad uppgår till 50 procent och landet är därmed beroende av importhandel. Svensk nötköttsproduktion har en stor betydelse för jordbrukets uthållighet. READ MORE

  5. 5. Vad hände med den goda beredskapen? : den svenska livsmedelsberedskapen som en del av jordbrukspolitiken, åren 1947–1990

    University essay from SLU/Other

    Author : Oscar Envik; [2022]
    Keywords : livsmedelsberedskap; jordbrukspolitik; problemrepresentation; rationalisering;

    Abstract : Efter stora svårigheter med livsmedelsförsörjningen under första världskriget rustade Sverige upp sin livsmedelsberedskap för att klara av att försörja sin befolkning under en längre tids avspärrning och krig. Under 1900-talets andra del skulle dock den livsmedelsberedskapsförmåga som byggdes upp efter andra världskriget komma att stadigt minska. READ MORE