Essays about: "Matförgiftning"

Showing result 1 - 5 of 10 essays containing the word Matförgiftning.

  1. 1. Temperaturens inverkan på tillväxt av olika mikroorganismer på frysta livsmedel

    University essay from SLU/Department of Molecular Sciences

    Author : Almohannad Alahmad; [2022]
    Keywords : Frysning; ; förskämning; hållbarhet; mikroorganism; upptining;

    Abstract : Metoder för att bevara mat har varit en viktig aspekt för att säkra livsmedelsförsörjningen genom historien. Frysning och andra konserveringsmetoder har använts med framgång under årens lopp för att förlänga livsmedels hållbarhetstid, men det finns ibland mikroorganismer på livsmedel som kan växa till mängder som kan leda till sjukdom och utgöra problem för individers hälsa, eller så kan de förskämma livsmedel. READ MORE

  2. 2. Matförgiftningar och dess orsaker i Sverige under perioden 2012–2021

    University essay from SLU/Department of Molecular Sciences

    Author : Wameidh Munther Potrus Potrus; [2022]
    Keywords : matförgiftning; livsmedelsburen sjukdom; smittämne; livsmedelshygien; smittkälla; utbrott;

    Abstract : Varje år rapporterar Sveriges kommuner och Folkhälsomyndigheten ca 2000–3000 fall av matförgiftning till Livsmedelsverket. Livsmedelsverkets uppskattning är att ca en halv miljon svenskar drabbas per år. Den här studien syftar till att undersöka matförgiftningar under de senaste 10 åren. READ MORE

  3. 3. Ökar risken att drabbas av matförgiftning vid konsumtion av animaliska livsmedel?

    University essay from SLU/Department of Molecular Sciences

    Author : Madeleine Liefke; [2022]
    Keywords : Matförgiftning; livsmedelsburen sjukdom; smitta; mikroorganism; livsmedelshygien; allätare; vegan; animaliska livsmedel; vegetabiliska livsmedel; blandade rätter; kosthållning;

    Abstract : Förekomsten av matförgiftningar är ett omfattade problem världen över. Förutom att det innebär ett lidande för den som insjuknat och i värsta fall kan leda till döden, orsakar matförgiftningar även samhällsförluster i form av sjukfrånvaro, sjukersättningar, belastning på sjukvården och produktionsbortfall. READ MORE

  4. 4. The importance of the two- and three component systems WalRK and VraTSR for antibiotic resistance and phage susceptibility in Staphylococcus aureus

    University essay from Lunds universitet/Teknisk mikrobiologi

    Author : Jack Abrahamsson; [2022]
    Keywords : MRSA; Vancomycin; VISA; phage; bacteriophage; Staphylococcus aureus; antibiotic resistance; chemical engineering; Biology and Life Sciences;

    Abstract : Staphylococcus aureus is a human commensal bacterium, living primarily on the skin and in the nose. It is also a pathogen able to cause a wide range of diseases, including food poisoning, infection of wounds but also more serious infections such as bacteremia and endocarditis. READ MORE

  5. 5. Riskfaktorer som påverkar förekomsten av VTEC O157:H7 i svenska mjölkkobesättningar

    University essay from SLU/Dept. of Clinical Sciences

    Author : Antonia Cecilia Skog Candemo; [2018]
    Keywords : VTEC O157:H7; mjölkkobesättningar; riskfaktorer; gödsel;

    Abstract : Verotoxinproducerande Esherichia coli (VTEC) O157:H7 uppmärksammades första gången 1982 i samband med ett stort utbrott av matförgiftning orsakat av otillräckligt upphettad nötfärs. Även andra råvaror har orsakat utbrott men i dessa fall misstänks det ha skett korskontamination med nötkött eller kontamination av gödsel från nötkreatur. READ MORE