Essays about: "food additives"

Showing result 16 - 20 of 59 essays containing the words food additives.

  1. 16. Mat från naturen eller laboratorium : färgämnen från naturligt odlade trädgårdsprodukter och deras syntetiskt framställda motsvarigheter

    University essay from SLU/Dept. of Plant Breeding (from 130101)

    Author : Linnea Kantis; [2020]
    Keywords : färgämnen; livsmedelstillsats; E-nummer; odling; trädgårdsgrödor; karotenoid; klorofyll; antocyan; betanin; azofärg;

    Abstract : Livsmedelstillsatser har använts i mat under lång tid och är vanliga i den mat vi konsumerar än idag. Det finns ett gediget regelverk kring livsmedelstillsatser och en livsmedelstillsats får inte användas utan att bli godkänd och klassad som säker av Efsa, Europeiska myndigheten för livsmedelssäkerhet. READ MORE

  2. 17. Analysis of market and requirements of plasticizers for flexible PVC - With a focus on Perstorp’s non-phthalate plasticizer Pevalen

    University essay from Lunds universitet/Kemiteknik (CI)

    Author : Lisa Bywall; Sofie Cederlund; [2020]
    Keywords : PVC; plasticizer; plasticiser; industry; flexible PVC; polyvinylchloride; vinyl; flooring; chemical engineering; kemiteknik; Chemistry;

    Abstract : Flexible Polyvinyl chloride (PVC) is a plastic material commonly used in today’s society and a fundamental material for a lot of sectors. It has advantages over other polymers such as energy-efficient production, flame retardancy, durability and cost-effective. READ MORE

  3. 18. A review study of Bisphenol A : as an endocrine disrupting chemical in food contact material manufactured from polycarbonate and epoxy resin

    University essay from SLU/Department of Molecular Sciences

    Author : Emma Danielsson; [2020]
    Keywords : BADGE; Bisphenol A; dietary Exposure; endocrine disrupting chemicals; epoxy resins; estrogenic activity; food contact material; food packaging; migration; plastic food containers; polycarbonate;

    Abstract : Bisphenol A (BPA) is one of the worlds most produced chemicals. This compound is widely employed as an additive in polymers such as polycarbonates and epoxy resins in the manufacturing of plastics to provide transparency, rigidity and resistance to the resins. READ MORE

  4. 19. Relationsmat, det nya gamla sättet att handla mat : direkta försäljningskanaler för relationsmat samt om REKO-ring relationsmatkonsumenter

    University essay from SLU/Dept. of Biosystems and Technology (from 130101)

    Author : Sandra Lindell; [2020]
    Keywords : närproducerat; konsumentbeteende; livsmedelskedjan; ekologiskt; andelsjordbruk; gårdsbutiker; bondens marknad; försäljningskanaler; livsmedelskonsument; relationsmarknadsföring; local produce; consumer behaviour; food supply chain; organic; consumer supported agriculture; farm shops; farmer’s market; sales channels; food consumer; relationship marketing;

    Abstract : Matskandaler och onödiga tillsatser i maten har påverkat livsmedelskonsumenters förtroende för livsmedelsindustrin samtidigt som en ökad klimatmedvetenhet och kunskap om hur dagens matproduktion påfrestar klimatet har fått konsumenter att ifrågasätta livsmedelskedjan och hur och var maten produceras. Intresset för att handla mer närproducerad mat ökar och det nya begreppet relationsmat som främst anammats av olika REKO-ringar i Sverige är på uppgång och har uppmärksammats av konsumentgrupper som vill gynna den lokala ekonomin, handla ekologiskt, minska matmil och veta mer om ursprunget till sin mat. READ MORE

  5. 20. An evaluation of the role of PromOat® on the stability of oil-in-water emulsions

    University essay from Lunds universitet/Livsmedelsteknik och nutrition (master)

    Author : Bernardo Paul; [2020]
    Keywords : oat β-glucans; emulsion stability; critical overlap concentration; droplet profiling; depletion; food technology; livsmedelsteknologi; Technology and Engineering;

    Abstract : Background. In the past years, there has been a major shift towards the consumption of healthier, more sustainable, and more convenient food products. These trends have triggered a response from the food industry, instigating the reformulation of several products. READ MORE