Essays about: "essentiella fettsyror"

Showing result 1 - 5 of 11 essays containing the words essentiella fettsyror.

  1. 1. Fettsammansättningen hos griskött respektive vildsvinskött med koppling till human hälsa

    University essay from SLU/Department of Molecular Sciences

    Author : Fanny Lagerström; [2023]
    Keywords : Vilt; Vildsvin; Vildsvinskött; Gris; ; Fläsk; Fläskköt; Fettsammansättning; Fettsyror; Mättat Fett; ; Omättat Fett; Fleromättat Fett; Aminosyror; HDL; LDL; Transfett; Trikiner; Trikinos;

    Abstract : Detta är en litteraturstudie vars syfte är att undersöka fettsammansättningen hos griskött respektive vildsvinskött och jämföra dessa för att vidare kunna koppla insamlad information till humana hälsoaspekter. Fetter är en viktig del av en hälsosam kost och det är därför viktigt att förstå vilka typer av fetter man bör få i sig samt vilka man bör undvika. READ MORE

  2. 2. Den geriatriske kattens näringsbehov : vilka hälsofördelar kan en anpassad diet medföra?

    University essay from SLU/Dept. of Animal Nutrition and Management

    Author : Hanna Malmberg Persson; Tommi Pölkkö; [2021]
    Keywords : behandling; behov; diet; gamla; geriatriker; nutrition; katt; katter; sjukdom; underhåll;

    Abstract : Katten är ett omtyckt husdjur och finns i många hushåll runt om i Sverige. En bättre hälsostatus till följd av bättre kunskap och förbättringar inom djurhälsovård, nutrition och skötsel av katter har medfört att många katter idag lever längre och uppnår allt högre ålder. READ MORE

  3. 3. Påverkas kalven av kons utfodring under dräktigheten?

    University essay from SLU/Dept. of Animal Nutrition and Management

    Author : Elin Johansson; [2020]
    Keywords : fosterutveckling; näringsbehov; essentiella fettsyror; tillväxt; födelsevikt; råmjölk;

    Abstract : Kalvens hälsa och prestation har stor betydelse i mjölk- och dikalvsproduktion. Utfodringen under kons dräktighet har betydelse för både kon och hennes foster. Vanligtvis i produktionen anpassas utfodringen för att uppfylla kons näringsbehov för att hålla henne i rätt hull inför kalvning. READ MORE

  4. 4. Life cycle assessment of DHA produced by microalgae using food waste : Assessing global warming, fossil energy use and effects on biodiversity

    University essay from Uppsala universitet/Institutionen för geovetenskaper

    Author : Louise Bartek; [2020]
    Keywords : Life cycle assessment LCA ; docosahexaenoic acid DHA ; biodiversity loss; volatile fatty acids VFA ; global warming; sustainable development; Livscykelanalys LCA ; dokosahexaensyra DHA ; biodiversitet; flyktiga fettsyror VFA ; global uppvärmning; hållbar utveckling;

    Abstract : Biodiversity is a key component for life on Earth since it contributes to clean water, fresh air and food security. Today, fatty fish farmed in aquaculture is the main Omega 3 source consumed by humans, including the essential fatty acid docosahexaenoic acid (DHA). DHA origin from plants and accumulate in fish via the marine food web. READ MORE

  5. 5. Urtica dioica, a weed with many possibilities

    University essay from SLU/Department of Molecular Sciences

    Author : Johanna Ankarcrona; [2019]
    Keywords : Urtica dioica; quercetin; 5-O-caffeoylquinic acid; β-sitosterol; nitrate; phenolic compounds;

    Abstract : The aim of this study was to investigate the nutritional value of Urtica dioica and suggest the application of U. dioica as part of a healthy diet. U. dioica, or commonly known as stinging nettle, is a perennial plant growing almost all over the world. READ MORE