Essays about: "livsmedelsburen"

Found 5 essays containing the word livsmedelsburen.

  1. 1. Matförgiftningar och dess orsaker i Sverige under perioden 2012–2021

    University essay from SLU/Department of Molecular Sciences

    Author : Wameidh Munther Potrus Potrus; [2022]
    Keywords : matförgiftning; livsmedelsburen sjukdom; smittämne; livsmedelshygien; smittkälla; utbrott;

    Abstract : Varje år rapporterar Sveriges kommuner och Folkhälsomyndigheten ca 2000–3000 fall av matförgiftning till Livsmedelsverket. Livsmedelsverkets uppskattning är att ca en halv miljon svenskar drabbas per år. Den här studien syftar till att undersöka matförgiftningar under de senaste 10 åren. READ MORE

  2. 2. Ökar risken att drabbas av matförgiftning vid konsumtion av animaliska livsmedel?

    University essay from SLU/Department of Molecular Sciences

    Author : Madeleine Liefke; [2022]
    Keywords : Matförgiftning; livsmedelsburen sjukdom; smitta; mikroorganism; livsmedelshygien; allätare; vegan; animaliska livsmedel; vegetabiliska livsmedel; blandade rätter; kosthållning;

    Abstract : Förekomsten av matförgiftningar är ett omfattade problem världen över. Förutom att det innebär ett lidande för den som insjuknat och i värsta fall kan leda till döden, orsakar matförgiftningar även samhällsförluster i form av sjukfrånvaro, sjukersättningar, belastning på sjukvården och produktionsbortfall. READ MORE

  3. 3. Konsumenters attityder kring livsmedel och livsmedelssäkerhet

    University essay from SLU/Dept. of Biomedical Sciences and Veterinary Public Health

    Author : Matilda Nordin; [2015]
    Keywords : livsmedelssäkerhet; konsument; attityder; food safety; consumer; attitudes;

    Abstract : Konsumenters attityder till livsmedel och olika aspekter av livsmedelssäkerhet undersöktes i en intervjustudie i Upplands län, i vilken olika frågor kring attityder till livsmedel med fokus på livsmedelssäkerhet ingick. Resultatet visade att det absolut viktigaste för konsumenter när de väljer varor är att livsmedlet smakar gott, då samtliga respondenter uppgav att detta var viktigt. READ MORE

  4. 4. Finns Clostridium difficile i köttprodukter i Sverige? : en pilotstudie

    University essay from SLU/Dept. of Biomedical Sciences and Veterinary Public Health

    Author : Frida Karlsson; [2009]
    Keywords : clostridium difficile; cl. difficile; köttprodukter; köttfärs; nötfärs; livsmedelsburen; patogen;

    Abstract : Clostridium difficile is a grampositive, anaerobe bacteria with a spore-forming ability. The bacteria is present in the environment, can be isolated from animals and is common in hospitals, where it is a known cause of severe diarrhoea in compromised patients. Lately scientists have been discussing whether Cl. READ MORE

  5. 5. Listeria monocytogenes i vakuumförpackad lax

    University essay from SLU/Dept. of Food Science

    Author : Elisabeth Mandorf; [2003]
    Keywords : Listeria monocytogenes; listerios; lax; PFGE;

    Abstract : Listeriosis, which is caused by Listeria monocytogenes, is a rare food borne disease that primarily affects people whose immune system is weakened. These may be elderly people, pregnant women, new-born infants and individuals on immunosuppressive medication. The most common symptoms are meningitis, septikemia and abortion. READ MORE